GAPS - zespół psychologiczno-jelitowy

03 styczeń 2022

Drogi rodzicu!

 

Jeżeli zauważyłeś lub zdiagnozowałeś u swojego dziecka: zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), deficyt koncentracji uwagi bez zachowań nadpobudliwych i impulsywnych (ADD), dyspraksję, dysleksję, problemy behawioralne, trudności w nauce, problemy z koncentracją,  alergie, astmę, egzemę, autyzm – być może dziecko ma zespół psychologiczno – jelitowy GAPS.

Co oznacza GAPS?

GAPS to skrót od „Gut and Psychology Syndrom”, co w języku polskim znaczy „Zespół psychologiczno-jelitowy”. GAPS jest odpowiedzią na coraz częściej pojawiające się problemy zdrowotne, których podłoża należy doszukiwać się w nieprawidłowej pracy jelit.

Zespół GAPS jest zasadniczo zaburzeniem trawiennym i tak powinien być traktowany. 

 

Należy spojrzeć na jeden czynnik, który grupuje wszystkich tych pacjentów. Czynnikiem tym jest stan ich systemu pokarmowego. Wydaje się, że układ pokarmowy dziecka jest kluczem do jego rozwoju umysłowego. Punktem wyjścia do różnych ukrytych schorzeń mogących manifestować wiele kombinacji objawów, są jelita. Zamiast szufladkować dzieci w poszczególne typy schorzeń powinniśmy nazwać wspólnie to ukryte schorzenie, które wywodzi się właśnie z jelit i wywołuje objawy schorzeń w wielu różnych kombinacjach. 

Aby terapia dziecka przynosiła wymierne efekty należy z diety wyeliminować następujące produkty:

- cukier i wszystko co go zawiera

- aspartam w dowolnej postaci (toksyczny dla mózgu)

- słodycze, ciastka, herbatniki, czekoladki, lody, kakao

- przetworzoną żywność (jedzenie z puszek)

- ziarna: ryżu, kukurydzy, żyta, owsa i pszenicy (wszystkich produktów z mąki pszennej)

- płatki śniadaniowe (są wysoko przetworzone)

- warzywa skrobiowe i wszystko co z nich zrobione (ziemniaki, pasternak, topinambur, ignam)

- mleko, można jeść sfermentowane produkty mleczne  naturalny ser, jogurt i kefir z żywymi bakteriami, kwaśna śmietana, masło i masło klarowane. W mleku występuje wiele substancji, które mogą powodować problemy, takie jak laktoza, kazeina itp. Zsiadłe produkty mleczne nie zawierają laktozy i są wstępnie przetrawione przez drobnoustroje co sprawia, że są łatwostrawne. Ważne, aby spożywać tylko ekologiczne produkty mleczne i wprowadzać je pojedynczo, zaczynając od niewielkich ilości, obserwując reakcję organizmu

- soki owocowe oprócz świeżo wyciskanych

- fasola i rośliny strączkowe można jeść  fasolę szparagową, sfermentowaną i ugotowaną w domu oraz świeżą zieloną fasolę

- wszystkie produkty spożywcze zawierające barwniki, konserwanty, środki aromatyzujące i inne chemikalia

- soja i wszystko, co z niej zrobione

- zielone banany.

Produkty zalecane to:

- świeże lub mrożone mięso, ryby i skorupiaki. Upewnij się, że nie są one wędzone, solone lub konserwowane w żaden inny sposób

- wątroba powinna być spożywana regularnie

- jaja

- świeże warzywa – zaleca się wszystkie rodzaje warzyw, z wyjątkiem warzyw zawierających skrobię

- dojrzałe świeże owoce

- awokado

- masło

- orzechy i nasiona są wspaniałym źródłem bardzo dobrych składników odżywczych. Orzechy powinny być kupowane w łupinach – nie solone, nie pieczone, nie powlekane lub przetwarzane w jakikolwiek sposób

- sól morską, himalajską lub kłodawską

- czosnek

- nieprzetworzony miód.

Pełna alfabetyczna lista artykułów spożywczych, których należy unikać oraz lista polecanych produktów znajduje się w książce „Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS” autor: dr Natasha Campbell-McBride (neurolog, dietetyk) .