Europejski Dzień Śniadania

17 maj 2021

24 kwietnia na całym świecie organizowany jest Europejski Dzień Śniadania "Znajdź czas na śniadanie" (Make time for breakfast). Śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości takiej, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu. Aby uświadomić najmłodszym  konieczność spożywania porannego posiłku świetlica szkolna zorganizowała konkurs śniadaniowy, którego celem było wykonanie kanapki w formie zwierzątka. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza niezbędnej energii. W to wyjątkowe święto zróbmy coś naprawdę pysznego!

Oto wyniki konkursu:

I miejsca – Zofia Tajer klasa I b

II miejsce – Franciszek Kotela – klasa I a

III miejsce -  Marianna Kotela – klasa III a

Wyróżnienia:

- Maria Pęczek  - klasa III b

- Emilia Wójcik – klasa III a

 

 

Organizator: Milena Neugebauer